Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Όλες οι προβλέψεις και οι αλλαγές για τις συντάξεις χηρείας.... κάτω από 52 θα την εισπράττουν για ....

Μεγάλες αλλαγές τόσο για τις καταβαλλόμενες, όσο και τις νέες συντάξεις χηρείας προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Αναλυτικά: Όριο ηλικίας στα 55 έρχεται για τις νέες συντάξεις χηρείας. Οι χήρες / χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου την σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα την χάνουν και μετά δια βίου στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα την λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών).
Η χήρα (ή χήρος) δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος. Εφόσον ο επιζών εργάζεται η συνταξιοδοτείται, το ποσό μειώνεται κατά 50%, μετά την πρώτη 3ετία και μέχρι τα 65. Από τα 65 το 70% του δικαιούμενου ποσού απομειώνεται κατά 30%. Αν και οι δυο σύζυγοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο επιζών επιλέξει να λάβει τη σύνταξη του θανόντος, τότε τα χρόνια που θα διανύσει από τότε και στο εξής δεν προσμετρώνται ως συντάξιμα για τη δική του σύνταξη.
Ωστόσο, σημαντικές «προσωπικές διαφορές» αναμένεται να καταγράψουν οι καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις χηρείας μετά τον επαναυπολογισμό τους που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2018. Ο ανακαθορισμός των 594.227 συντάξεων χηρείας (20% του συνόλου) δεν θα γίνει μόνο με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (Εθνική και ανταποδοτική με νέα ποσοστά αναπλήρωσης) αλλά και με βάσει τα νέα δεδομένα για τις συντάξεις χηρείας που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό.
Όπως αναφέραμε, το νομοσχέδιο ορίζει πως η χήρα/ χήρος θα δικαιούται το 50% της σύνταξης του εκλιπόντα. Αν ο γάμος τελέστηκε μετά την απονομή της σύνταξης, αυτή θα απομειώνεται ανάλογα με την διαφορά ηλικίας ανάμεσα στον θανόντα και την χήρα ως εξής : 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21 – 25 χρόνια, 3% για 26 – 30χρόνια, 4% για 31 – 35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και πάνω, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου.
Σήμερα, στα περισσότερα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) η χήρα δικαιούται το 70% της σύνταξης του εκλιπόντα. Συνεπώς, μετά τον επαναυπολογισμό της σύνταξης χηρείας με τον νέο τύπο και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτή θα απομειώνεται περαιτέρω, αφού θα αποδίδεται πλέον κατά 50% και όχι κατά 70%. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές «προσωπικές διαφορές» τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις χηρείας.
Τέλος προβλέπεται διετής επιδότηση εργασίας, μετά την διακοπή της σύνταξης χηρείας. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της 3ετίας και την διακοπή πληρωμής της σύνταξης ο νομοθέτης προβλέπει πρόσθετο «δίχτυ ασφαλείας» για άλλα δυο χρόνια με πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η χήρα να μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα στην αγορά εργασίας.

http://newpost.gr/oikonomia/531428/oles-oi-problepseis-kai-oi-allages-gia-tis-syntakseis-xhreias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...