Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Βιταμίνη D: Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, μιας και παράγεται φυσικά... από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της στην υγεία και ποια η σχέση της με το αδυνάτισμα; Ο personal trainer και σύμβουλος διατροφής, Θαλής Παναγιώτου, μας συστήνει αυτή τη σημαντική και λίγο "παραμελημένη" βιταμίνη, δίνοντάς μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Επιστημονικά δεν θεωρείται ακριβώς βιταμίνη, αλλά μία ορμόνη που παράγει το σώμα μας και πρέπει να μετατραπεί στην καλσιτριόλη. Πρόκειται για μία ουσία που παράγεται στους νεφρούς κι αποτελεί, όπως προαναφέραμε, ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
-Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, πλεονέκτημα που συνδέεται με το παραπάνω.
-Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά.
-Βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση και κατά μία έννοια, προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου (όπως για παράδειγμα του μαστού). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη, θα πάθουμε κάτι από τα παραπάνω. Σίγουρα όμως η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κι αγωγός καλύτερης υγείας.

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ
Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D. Έχει φανεί ότι περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, το παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των άνω άκρων και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από τροφές που την περιέχουν. Η ποσότητα πρόσληψης βέβαια εξαρτάται από την ηλικία και φυσικά τη φυσική κατάσταση του καθενός.

**Για αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνεις στις εξετάσεις αίματος που κάνεις ετησίως, μία αναλυτική παρουσίαση των βιταμινών κι ιχνοστοιχείων ώστε να ελέγχεις τα επίπεδά τους στον οργανισμό και φυσικά τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σου.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Έχουν σχέση αυτά τα δύο; Άμεση όχι! Η έλλειψη όμως σε αυτήν τη βιταμίνη παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρους ανθρώπους, ένα στοιχείο που σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού να ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους καθώς και το συναίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
-Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα
-Χαβιάρι
-Μανιτάρια
-Φυσικός χυμός πορτοκάλι
-Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-Ελαιόλαδο
-Κρόκος αβγού
-Δημητριακά ολικής άλεσης
-Σέλερι και σελινόριζα
-Ντομάτα
-Γαρίδες
-Μουρουνέλαιο

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/11/d_28.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...