Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη μισή Συρία

Το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο της Συρίας προς το Ιράκ κατέλαβαν από τον συριακό στρατό τζιχαντιστές που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος.
Με αυτό τον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος εδραιώνει την παρουσία του σε μια τεράστια περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά και την κατάκτηση της Παλμύρας.
Επίσης, την Παρασκευή το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πρώτη φορά για επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιιτικού τεμένους στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 81 έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Μετά και αυτή την πολύνεκρη επίθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος «πρέπει να νικηθεί».
«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί» και «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που επιδεικνύει πρέπει να εξαλειφθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι 15 χώρες μέλη του οποίου υπογραμμίζουν ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας».
Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Παλμύρα, αλλά και εκείνων που την έχουν εγκαταλείψει.
Σε ομόφωνη ανακοίνωση των 15 χωρών μελών επισημαίνεται η ανησυχία τους για τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλμύρας, «καθώς συνεχιζόμενη πρακτική του Ισλαμικού Κράτους είναι να απαγάγει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και παιδιά», αλλά επίσης να τις βιάζει και να τις παντρεύει με τη βία και να στρατολογεί παιδιά στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, που σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο – θρησκευτικό πόλεμο.
Για το Ισλαμικό Κράτος οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες ξεκίνησαν από το Ιράκ. Την προηγούμενη Κυριακή κατέλαβε την πόλη Ράμαντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ.
Στη συνέχεια την Πέμπτη έπεσε στα χέρια του η Παλμύρα, που βρίσκεται στη συριακή έρημο στα σύνορα με το Ιράκ, προτού προχωρήσει προς τη νότια Συρία για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο Αλ Τάναφ.
Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.
Όπως το Αλ Τάναφ το ίδιο και το φυλάκιο στο Μπουκάμαλ βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.
Με αυτό τον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει το «χαλιφάτο» του, το οποίο ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.
Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων.
Μόνο στην πόλη Ράμαντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα μέσα Μαΐου.
«Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει το μισό συριακό έδαφος (περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) σημαίνει ότι το καθεστώς δεν ελέγχει παρά το 22%», καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται υπό τον έλεγχο άλλων ομάδων Σύρων εξεγερμένων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
«Παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή που θα του επιτρέψει να απειλήσει τη βαθιά Συρία, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ Άνμπαρ.
Εκτός από αυτή την επαρχία, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ Αλ Ζουρ και Ράκα στα βόρεια, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επαρχία Χάσακε, βορειοανατολικά, και στην επαρχία Χάμα, κεντρικά.




Αριστερά ο χάρτης της Συρίας τον Μάιο του 2014 και δεξιά τον Μάιο του 2015. Με μαύρο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με κόκκινο είναι οι περιοχές που κρατά ακόμα η κυβέρνηση, με πράσινο οι άλλες τζιχαντιστικές ή αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Συρίας.

 

http://www.tribune.gr/world/news/article/141262/to-islamiko-kratos-katelave-ti-misi-siria.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...