Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αποζημίωση μαμούθ ζητά η Βραζιλία για τη φονική λάσπη αποβλήτων

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρείες που ευθύνονται για τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».
Η καταστροφή προκλήθηκε από τη ρήξη φράγματος αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στα νοτιοανατολικά.
«Θα καταθέσουμε αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς (βραζιλιάνικο) Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton» ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.
Η αγωγή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου τουλάχιστον 20 δισ. ρεάλ (5,2 δισ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ντόσε.
Η φονική λάσπη
Το φράγμα αποβλήτων από σιδηρομεταλλεύματα της Samarco υποχώρησε στις 5 Νοεμβρίου κοντά στην πόλη Μαριάνα, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο λάσπης που καταπλάκωσε το χωριό Μπέντου Ροντρίγκες.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 11 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο χείμαρρος λάσπης στη συνέχεια εξαπλώθηκε έως τον Ατλαντικό Ωκεανό σε μήκος 650 χλμ. μέσω της κοίτης του ποταμού Ρίο Ντότσε.
Στο πέρασμά του, σκότωσε χιλιάδες ζώα, κατέστρεψε προστατευόμενες περιοχές τροπικών δασών και άφησε 280.000 ανθρώπους χωρίς νερό.
Τοξικά νερά
Τα μολυσμένα νερά του Ρίο Ντότσε περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο, αρσενικό και χρώμιο, που ήδη υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού και που ανέβηκαν στην επιφάνεια με το πέρασμα του κύματος λάσπης, παραδέχτηκε χθες ο όμιλος Vale, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος.
Ο Vale αρνήθηκε ότι το κύμα λάσπης ήταν τοξικό το ίδιο, όπως δήλωσαν αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος του Vale, Μουρίλο Φερέιρα, ανακοίνωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη δημιουργία ενός Ταμείου μεταξύ των τριών μεταλλευτικών ομίλων (Vale, BHP Billiton και Samarco) για τον καθαρισμό του ποταμού.
 
 
 http://tvxs.gr/news/periballon/apozimiosi-mamoyth-zita-i-brazilia-gia-ti-foniki-laspi-apobliton

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...