Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Intel ή AMD? Ποιον Επεξεργαστή και γιατί; Ποιοι επεξεργαστές κυριάρχισαν χρόνια πριν...

Intel: Λίγη Ιστορία

H Intel Corporation ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου του 1968, από τους Robert Noyce και Gordon Moore. Το όνομα της προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Integrated Electronics. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, όσον αφορά το τζίρο και το μερίδιο αγοράς.
Το 1971 η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο εμπορικό μικροεπεξεργαστή 4004, ενώ είναι ο εφευρέτης της αρχιτεκτονικής x86, βασισμένη σε εξωγήινη τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι και το 1981 η βασική ενασχόληση της Intel ήταν η ανάπτυξη μνημών SRAM και DRAM. Η εμπορική επιτυχία του προσωπικού υπολογιστή (PC) είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να στραφεί κυρίως προς τους επεξεργαστές.
Οι σημαντικές επενδύσεις της Intel στην ανάπτυξη επεξεργαστών κατά τη δεκαετία του '90 συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπολογιστών. Επίσης, η καμπάνια Intel Inside είχε σαν αποτέλεσμα το να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας στους καταναλωτές.

Για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά, η Intel έχει εφαρμόσει επιθετικές και καμιά φορά παράνομες τακτικές, κυρίως ενάντια του βασικού της ανταγωνιστή, AMD.

AMD: Λίγη Ιστορία

Η AMD (Advanced Micro Devices) ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1969, αγνοώντας το ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.
Αρχικά ξεκίνησε σαν παραγωγός logic chips, και το 1975 μπήκε στην αγορά των μνημών RAM. Την ίδια χρονιά παρουσίασε έναν κλώνο του επεξεργαστή Intel 8080, τον οποίο ανέπτυξε μέσω της διαδικασίας reverse-engineering.
Το Φεβρουάριο του 1982 η AMD υπέγραψε συμβόλαιο με την Intel και έγινε επίσημος κατασκευαστής των επεξεργαστών 8086 και 8088. Όμως το 1986 η Intel έσπασε το συμβόλαιο και αρνήθηκε να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες του επεξεργαστή i386 (οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες, που λέγαμε).
Αυτή η αθέτηση συμβολαίου οδήγησε σε δικαστική διαμάχη η οποία διήρκησε μέχρι το 1994, με το Ανώτατο Δικαστήριο της California να κρίνει υπέρ της AMD.

Το 1996 η AMD κυκλοφόρησε τον AMD K5. Το "Κ" ήταν αναφορά στον "Κρυπτονίτη" ενάντια στο "Superman" της αγοράς επεξεργαστών που ήταν η Intel. Το "5" αναφέρεται στην 5η γενιά επεξεργαστών, σε αντιστοιχία με τον Pentium της Intel.
Ο επόμενος επεξεργαστής AMD K6, σε ορισμένες εκδόσεις του (όπως η K6-3/450 ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο Pentium II της Intel.
Μέχρι αυτό το σημείο οι επεξεργαστές της AMD μπορούσαν να τοποθετηθούν στις ίδιες motherboard που δέχονταν τους επεξεργαστές της Intel. Αυτό άλλαξε το 1999 με τον K7, τον πρώτο επεξεργαστή Athlon, καθώς υπήρχαν θέματα με το licencing της υποδοχής Slot 1 της Intel. Ο Athlon χρησιμοποιούσε την παρόμοιας εμφάνισης υποδοχή Slot A, και έκτοτε οι δύο εταιρείες απαιτούν διαφορετικές motherboard.

Το 1999 η AMD ανακοίνωσε την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής AMD64 (γνωστής και ως x86-64 ή x64), της 64bit έκδοσης του σετ εντολών x86. Το 2000 οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές, και το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος επεξεργαστής Opteron για Server, και σύντομα μετά ο πρώτος Athlon 64 για οικιακούς υπολογιστές.
Η απόλυτη προς τα πίσω συμβατότητα των επεξεργαστών AMD64 με 32bit εφαρμογές έκανε αυτή την αρχιτεκτονική την επιλογή για τους οικιακούς υπολογιστές. Η αντίστοιχη 64-bit τεχνολογία της Intel (IA-64) που υλοποιείται στους επεξεργαστές Itanium, είναι περιορισμένη σε server και υπερυπολογιστές.
Τέλος, η AMD παρουσίασε πρώτη διπύρηνο επεξεργαστή στη σειρά Opteron, ενώ η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο διπύρηνο για οικιακή χρήση, Pentium D, λίγες εβδομάδες πριν τον αντίστοιχο οικιακό Athlon 64 X2.

ΥΠΕΡ Intel

Αν θέλουμε επιδόσεις πάνω απ' όλα και δεν μας ενδιαφέρει να δώσουμε αρκετά χρήματα, οι επεξεργαστές της Intel είναι μακράν η καλύτερη λύση.
Ταυτόχρονα, αν το budget μας είναι εξαιρετικά χαμηλό, και πάλι η Intel υπερτερεί στους πολύ οικονομικούς επεξεργαστές, αυτή τη στιγμή.

Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο το gaming, η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό τους πολλαπλούς πυρήνες.
Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, οι επεξεργαστές της Intel, οι οποίοι δείχνουν σταθερά ανώτερες επιδόσεις στο single core, είναι καλύτερη επιλογή.

 Υπερ AMD

Από την άλλη μεριά, όσον αφορά τη μεσαία κατηγορία, η υπεροχή της AMD είναι σαφής.
Ταυτόχρονα, φυσικά, παίζει ρόλο και τι εφαρμογές θέλουμε να τρέχουμε.
Από την άλλη, αν μας ενδιαφέρει περισσότερο το Internet surfing, το multitasking ή να τρέχουμε εφαρμογές όπως οι virtual machines, οι επεξεργαστές της AMD έχουν συνήθως περισσότερους πυρήνες για την ίδια κατηγορία τιμής.




υπάρχει και το θέμα του overclock .....



πληροφορίες απο http://www.pcsteps.gr/13406-intel-%CE%AE-amd/ 

και εδω μερικοί επεξεργαστες που έγραψαν ιστορία στα παλιότερα χρόνια  κυριάρχισαν αλλα χάθηκαν ....

Cyrix 686MX .... ( πολυ γρήγορος για την εποχη του και σε σχεση με τους αντίστοιχους Intel κτλ αλλα στα δικα μου χερια μεσα σε ενα χρόνο παρέδωσε πνεύμα... και ηταν ο μοναδικος επεξεργαστης που μου έχει καεί μεχρι στιγμής... )


 IBM 686.... ( ηταν κάποτε στο παιχνίδι των επεξεργαστών.... )


 IBM 486... ( η Diva της εποχης... αλλα μετα ... ηρθε η intel.... )





INTEL 486 ... ( μια βελτιωμένη εκδοση του προηγούμενου ωστε σιγα σιγα να περνει ολο το μεριδιο των επεξεργαστων στην αγορα... αλλωστε μετα απο λιγο εσβησαν πολλοι κατασκευαστες απο τον χάρτη...)












INTEL 386... ( αυτος ηταν ο επεξεργαστης που εφερε την intel στο προσκήνιο και χωρισαν και με την AMD ... )

εικόνες απο  http://www.cpu-museum.de/?m=Intel&f=Pentium-S+%2F+P54C

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...