Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η Πειραιώς απορροφά το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας Τράπεζας



Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβιβαστεί το «καλό» κομμάτι της Πανελλήνιας Τράπεζας. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κακό» κομμάτι αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ και θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Στην Πειραιώς θα μεταβιβαστούν 25 καταστήματα, οι καταθέσεις καθώς και οι 165 εργαζόμενοι της Πανελλήνιας. Πρόκειται για την 7η τράπεζα που περνά κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Πειραιώς. Εχει προηγηθεί η απορρόφηση τριών κυπριακών τραπεζών (Λαϊκή, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική), της Millennium, της Geniki Bank και της Αγροτικής Τράπεζας.

Η διαδικασία για τη διάσπαση της τράπεζας ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ΤτΕ μετά την αποτυχία της Πανελλήνιας να ολοκληρώσει την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 185 εκατ. ευρώ. Εδώ και λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, κάλεσε τις συστημικές τράπεζες να υποβάλουν προσφορές για να αποκτήσουν το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για την απόκτηση της τράπεζας κατέθεσαν οι όμιλοι Πειραιώς και Eurobank. Το τίμημα για την απόκτηση της Πανελλήνιας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 16 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος για την αναδιάρθρωση της τράπεζας θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές για την κάλυψη του κενού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και πόροι του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων. Η Πανελλήνια Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 25 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 10 καταστήματα βρίσκονται στην Αττική, ενώ 4 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2013 η τράπεζα διέθετε συνολικό ενεργητικό 750 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων έφτανε τα 650 εκατ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις πελατών τα 513 εκατ. ευρώ. Οπως έχει γίνει και στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις το καλό κομμάτι της τράπεζας, μαζί με τις καταθέσεις, θα περάσει σε άλλη τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001 και δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία των συνεταιριστικών τραπεζών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανελλήνιας μετείχε με ποσοστό 12% και η γερμανική κεντρική συνεταιριστική τράπεζα DZ BANK AG.

Η Πανελλήνια είναι η 13η τράπεζα που τερματίζει την αυτόνομη πορεία της και απορροφάται από άλλη τράπεζα. Σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, ο αριθμός των τραπεζών έχει συρρικνωθεί στις 6 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, HSBC Bank και Πανελλήνια τράπεζα) από 19 που ήταν πριν από την κρίση. Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «εξαφανιστεί» η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έχει απορροφηθεί από τη Eurobank), η Millennium Bank, η Proton Bank, η Proban, η FBBBank, η Geniki Bank καθώς και η Citibank η οποία εξαγοράστηκε από την Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια πάνω από 13 δισ. ευρώ για τη διάσπαση - εξυγίανση τραπεζών. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος έχει διοχετευθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Αγροτικής Τράπεζας, περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ενώ με επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί η διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αρνητικό 25ετίας για τον τραπεζικό δείκτη
Νέες μεγάλες απώλειες παρουσίασαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές -και όχι μόνο- μετοχές εξαιτίας της αύξησης της ανησυχίας για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - εταίρων. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στο -3% ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ (25 και πλέον ετών) σημειώνοντας πτώση κατά 5,46%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις με -9,53% ενώ έκλεισε κάτω από το όριο του 1 ευρώ, συγκεκριμένα στα 0,959 ευρώ. Απώλειες 7,27% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank κλείνοντας στα 0,204 ενώ κατά 1,59% υποχώρησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έκλεισε στα 0,259 ευρώ. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μετοχή της Eurobank η οποία ενισχύθηκε κατά 2,32% και έκλεισε στα 0,089 ευρώ!

 http://www.kathimerini.gr/811774/article/oikonomia/epixeirhseis/h-peiraiws-aporrofa-to-ygies-kommati-ths-panellhnias-trapezas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...