Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πώς έφτασε η "ώρα μηδέν" για την Πανελλήνια Τράπεζα

Της Νένας Μαλλιάρα

Με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη σωτηρία της Πανελλήνιας Τράπεζας με τη μεταβίβαση του υγιούς κομματιού της σε συστημική τράπεζα να ολοκληρώνεται πιθανότατα ακόμα και πριν μπούμε στην επόμενη εβδομάδα. Όπως έγραψε χθες το  Capital.gr, προχωρημένες συζητήσεις έχουν υπάρξει με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για το θέμα υπήρξαν και επαφές με την Eurobank.

Η «ώρα μηδέν» για την Πανελλήνια Τράπεζα σήμανε τις τελευταίες ημέρες, όταν η κατάσταση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα έφτασε πλέον σε ασφυκτικά επίπεδα, με τις εκροές καταθέσεων να τείνουν πλέον προς τον δομικό πυρήνα της καταθετικής βάσης των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό και η Πανελλήνια έχανε συνεχώς καταθέσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση κατευθύνονταν σε συστημικές τράπεζες. Το σημείο «μηδέν» έφτασε όταν η Πανελλήνια δεν είχε πλέον ενέχυρα για να λάβει έναντι αυτών ρευστότητα από τον ELA (σημειώνεται ότι η Πανελλήνια είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στον ELA, καταθέτοντας ως ενέχυρα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνειά της).

Ήδη πριν φτάσει στο σημείο αυτό, η τράπεζα «συντηρούνταν» από πλευράς ρευστότητας από τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους να επιμεριστούν το «βάρος» της διάσωσης της Πανελλήνιας, κυρίως με το να μην είναι «επιθετικές» απέναντί της αναφορικά με την απόσπαση καταθέσεων πελατών της και ακολούθως με το να συνεισφέρουν στη ρευστότητά της προκειμένου να μην βρεθεί ακάλυπτη έναντι των καταθετών της.

Ωστόσο, η λύση αυτή δεν μπορούσε να συντηρηθεί πλέον, καθώς η κατάσταση ρευστότητας για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα, με την ΕΚΤ να έχει ανεβάσει το πλαφόν του ELA στα 74 δισ. ευρώ και τις τράπεζες να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, περιθώριο ρευστότητας μόλις 4 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη ανανέωση του ELA την ερχόμενη Τετάρτη. Το δεδομένο αυτό, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου και του κλίματος απαισιοδοξίας για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έστω και αργότερα από την ημερομηνία αυτή, έχει σημάνει πλέον «κόκκινο συναγερμό» στο τραπεζικό σύστημα που παλεύει για την προστασία της συστημικής ρευστότητας.

Για το θέμα της Πανελλήνιας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και μη συστημική, έχει απασχολήσει την ΕΚΤ, η οποία μελετά τα οικονομικά της στοιχεία προκειμένου να διασφαλίσει ότι η μεταβίβασή της σε συστημική τράπεζα δεν θα επιβαρύνει κεφαλαιακά την δεύτερη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η γνωμοδότηση της ΕΚΤ δεν θα είναι αρνητική, καθώς στη συστημική τράπεζα θα μεταφερθούν καταθέσεις που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά της και όχι επισφαλή δάνεια. Τα τελευταία θα αποτελέσουν το «κακό» κομμάτι της διάσπασης της Πανελλήνιας, οδεύοντας σε εκκαθάριση, η οποία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (ωστόσο, η κατάτμηση της επιβάρυνσης σε απώτερο χρόνο, δεν θα φανεί άμεσα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα).

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Τράπεζα, όπως επίσης η Attica Bank και η Aegean Baltic Sea (ως τράπεζες μη συστημικές μεν, μικρού αλλά σημαντικού μεγέθους δε) είχαν «περάσει» έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων τους από τη BlackRock, την περίοδο που οι συστημικές τράπεζες περνούσαν τα stress tests της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος αυτός είχε αναδείξει για την Πανελλήνια κεφαλαιακές ανάγκες από 169 έως 186 εκατ. ευρώ.
Το 2013 η Πανελλήνια παρουσίασε ζημίες 12,6 εκατ. ευρώ. Τα δάνειά της ανέρχονται σε 652 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 514 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις στην Πανελλήνια Τράπεζα επιταχύνουν τις διεργασίες και για τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς λόγω του τοπικού τους χαρακτήρα αφενός έχουν πληγεί καίρια από τις εκροές καταθέσεων, αφετέρου, υπό τις παρούσες συνθήκες, συνιστούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης για το τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Έβρου, δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, Τρικάλων και Ηπείρου).

 http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2281313


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...